miercuri, 19 decembrie 2012

I. B. 23

inceputul bun este recunoscut doar de constiinta curata si buna, schimbata prin trezirea spre pocainta evanghelica pentru a se intoarce la credinta ortodoxa, asa cum doar Ioan Botezatorul L-a recunoscut pe Domnul Iisus Hristos.

Comentariul 1

In mod paradoxal Ioan Botezatorul este asezat intr-o pozitie smerita fata de Sf Apostoli; dar daca aceasta ar mai fi de inteles, smerirea lui este si fata de cel mai mic crestin care va fi in imparatia cerurilor. Dar Ioan Botezatorul NU A PACATUIT NICIODATA. Si a fost numit cel mai mare dintre oameni. Totusi la Dumnezeu cea mai importanta este apartenenta la Imparatia cerurilor, chiar daca aceasta inca nu venise deplin cat a trait Ioan. 

La fel se poate spune despre rolul constiintei morale in sufletul omului. Inainte de a deveni cu adevarat credincios ortodox, constiinta morala joaca rolul de GLAS AL LUI DUMNEZEU in suflet, adica este cea mai importanta parte a omului. Odata cu venirea credintei crestine in suflet rolul constiintei se micsoreaza pana aproape de disparitie pe masura ce Duhul Sfant renunta la tainuirea prezentei sale in inima, si face ca aratarea supranaturala a puterii de intelegere a mintii sa treaca pe primul loc ca importanta in conducerea omului spre desavarsire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu