sâmbătă, 22 decembrie 2012

C. D. 1

cautarea lui Dumnezeu incepe cu intrebarea despre existenta lui Dumnezeu.


Comentariul 1

Sunt multe realitati practice, apoi adevaruri teoretice , pe care le cunoaste omul. Natura, omul, adevarul, binele, dreptatea, sinele. Despre unele se poate spune ca sunt legate de Dumnezeu. De exemplu se spune ca Dumnezeu este Puternicul, adica are puterea absoluta, TOATA puterea existenta depinde de EL. Este adica Atotputernic. Sau ca Dumnezeu este Intelepciunea, adica are TOATA cunoasterea existenta, Este adica Atoatestiutor, sau Atotcunoscator. Sau ca Dumnezeu este Adevarul, sau Binele. Toata aceasta cunoastere nu are nici o legatura cu Dumnezeu pana omul nu incepe sa fie interesat sa isi gaseasca un centru al vietii, o valoare care sa fie cea mai importanta pentru el. Adica incepe sa isi caute SENSUL VIETII. 

Cautarea sensului vietii este starea de tranzitie intre etapa in care recunosti glasul lui Dumnezeu in constiinta, sau banuiesti cel putin ca este o mustrare a constiintei care iti depaseste puterile, te copleseste o vreme, si etapa in care il cauti  pe Dumnezeu, constient , sau inconstient cauti CEVA, care sa puna ordine in viata ta.
Aceasta preocupare devine cautare de Dumnezeu prin INTREBAREA despre existenta lui Dumnezeu, care implicit isi da seama ca daca Dumnezeu exista, toate trebuie sa tina seama se El, deci inclusiv sensul vietii, si redefinirea binelui. Sau , devine cautare de Dumnezeu daca avand dinainte o intuitie, o presimtire ca Dumnezeu exista, sau ai considerat de la sine inteles daca toti din jurul tau considerau asa, incepi sa doresti sa dai propriul raspuns verificat, ca si cum nu conteaza ce spun altii pana nu te convingi singur, si rational si practic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu